fredag den 24. marts 2017

At favne sig selv og livet'Det er ikke let at lytte til dit hjerte. Det er ikke let at finde ud af, hvem du er. Det kræver masser af mod og hårdt arbejde at blive klar over, hvem du er og hvad du vil' ~ Sue Bender Maleri: Gitte BarlevSom i citatet af Sue Bender fortæller os, er det ikke nemt at begynde at ændre vores liv til et liv, hvor vi prioriterer os selv og vores egen sandhed, og lytter til vores hjerte.......hvis vi i mange år har levet helt anderledes, så kræver det tid og tålmodighed, og der vil komme dage, hvor fortiden kommer langsomt snigende og bringer en sårbar stemning frem i os. Men uanset om vi er nået langt på vores personlige rejse til selvkærlighed, så vil disse dage dukke op. Selvom vi lever et 'fra hjertet'-liv, så er smerte, tårer, udfordringer, grå dage stadig en del af livet. Det er her, vi kan gå endnu dybere med os selv ved at acceptere stemningen, favne den, være med den, at vi vokser endnu mere som mennesker. Der er altid lys over skyerne.
I  dag vil jeg dele en tekst fra min bog 'Naturlig Overflod' af Sarah Ban Breathnach om netop dette emne, og hendes bud på, hvad vi kan gøre på sådanne dage. Læs med, hvis du har lyst :-)

'Næst efter at vise omsorg for os selv, er det at lytte til vores hjertes hvisken nok den hårdeste opgave, vi nogensinde har givet os i kast med. Nogle dage falder Naturlig Overflod-vejen ganske - naturligt. Du er klar over at alt hvad du har, er alt hvad du i virkeligheden behøver. Andre dage er det umuligt at dæmpe kravene. Det er som om du har alt for mange uopfyldte ønsker og forsinkede drømme. Du er dødhamrende træt af at vente på, at det indre forandringer skal manifestere sig udadtil.

Når de mørke dage kommer, må vi huske, at selv når en hemmelig sabotør - depression - er i gang med midlertidigt at forstyrre vort fremskridt (det ser det i hvert fald ud til), rummer hver dag en gave, når blot vi vil lede efter den. Nogle dage har vi åbenlyse grunde til at være kede af det - feks et knusende tab, eller bekymringer om penge eller helbred. Andre gange ved vi ikke, hvorfor vi har det så skidt, og det får vi det endnu værre af. Det kunne være en million forskellige ting - manglende påskønnelse (fra os selv og andre), udmattelse, vejret, hormonerne, en influenza i anmarch, eller blot en del af den personlige forvandling.

Jeg ville ønske, jeg kunne fortælle dig, at åndelig og kreativ vækst er glat, forudsigeligt og smertefri. 'Alle de bedste forvandlinger, er ledsaget af smerte, siger Fay Weldon. Det er netop pointen'. Og personlig vækst kommer i anfald. Tre skridt frem, to tilbage, og dernæst et langt plateau, hvor der tilsyneladende ingenting sker. Men det er vigtigt at gøre sig klart, at denne dvaleperiode som regel går forud for en vækstspurt. Desværre sker det meget tit, at vi under en dvaleperiode bliver deprimerede og beslutter at give op.

Det er på den slags dage, at du næsten ikke kan komme i tøjet og ud af døren. Du ser farlig ud, og du er revnende ligeglad. Du kan ikke huske, om du var i bad i går, eller hvornår du sidst vaskede hår. Børnenes stemmer er påtrængende, og din egen er skinger. Du har ingen tålmodighed. Livet forekommer trøstesløst, ikke herligt og fuldt af løfter. Det kræver mere anstrengelse, end du havde ventet, at finde ud af, hvem du virkelig er, og nu er du ikke længere sikker på, om du overhovedet er interesseret.

Hvad skal du gøre, når de mørke skyer trækker sammen, ud over at holde fast og stå imod?

Du har to valgmuligheder - den ene består slet og ret i at give op, og holde op med at stritte imod. Du er nede, så VÆR nede. Men begynd med at bede om nåde og velsignelse. Derefter tager du dig en ordentlig tudetur. Gå tidligt hjem fra arbejde, og prøv at sove dig fra det. Forkæl dig selv - uden skyldfølelser - med et eller andet, af rent medicinske grunde, som et stykke lagkage eller en portion is, men lad være med at stå foran køleskabet, mens du spiser. Sæt dig ned, spis din lækkerbisken langsomt, nyd den. Lej en tåreperser af en videofilm, og lad tårerne trille. Tag et varmt karbad, Træk dynen op om ørerne og put dig. Find 5 ting at være taknemmelig over. Sluk lyset.

Det alternative antidepressionsmiddel består i at skifte gear. Bed om nåde og velsignelse. Ring til en god veninde og snak. Sæt kedlen over til en ny potte te. Vask dit ansigt, red håret, tag læbestift, parfume og øreringe på. Smil til dig selv i spejlet. Ryd op i dagligstuen, så du kan finde et sted at sidde. Gå en tur rundt om blokken for at klare hovedet. Hvis du arbejder på kontor, giver du dig selv lov til at udsætte det nye projekt til i morgen, når du kan koncentrere dig. Ryd i stedet op på skrivebordet, og bring orden i dine papirer. På vej hjem spenderer du en buket påskeliljer. Gransk i dine kogebøger og find på noget nyt til middag.

Uanset hvilken vej, du vælger, vil dagen være ovre inden der er gået fireogtyve timer. Det er sikkert bedre i morgen. Men hvis det ikke er, og heller ikke næste dag, eller næste igen, skal du vide, at det er i orden at bede om hjælp hos venner, en støttegruppe, en terapeut, en læge eller din Højere Magt. Vi oplever alle sammen dystre dage. Men den slags dage ledsages af gyldne muligheder, når vi kan lære at være rare ved os selv. Tro det eller ej, i dag har en skjult gave til dig, hvis du er villig til at lede efter den.''Only when we are brave enough to explore the darkness, will we discover the infinite power of our light' ~ Brene Brown

Ingen kommentarer:

Send en kommentar