onsdag den 10. januar 2018

Forfatter Anja Duna

 
 


I efteråret var jeg så heldig at vinde bogen 'Det natten bringer frem' af forfatter Anja Duna :-)
Anja Duna og jeg har fulgt hinanden et stykke tid, på instagram og facebook, og da Anja i efteråret havde en konkurrence på sin instagram-profil, hvor man kunne vinde denne nye roman fra hendes hånd, så blev jeg inspireret til at deltage. Og jeg blev så den heldige vinder :-)
Jeg har haft bogen med på juleferie i Norge, hvor jeg med det samme blev grebet af bogens handling ~ jeg har lige læst den færdig, og kan på det VARMESTE anbefale at læse den, hvis man som jeg, holder af at læse om personlig udvikling og om livets dybere mening :-) Jeg skal helt klart læse flere bøger af Anja Duna :-)

Da jeg ELSKER at følge andre, der lytter til deres hjerte og følger deres inderste drømme, så fik jeg lyst til at spørge Anja, om hun ville være gæst på min blog i et lille interview, og det ville hun heldigvis gerne. Så her kommer lidt om forfatter Anja Duna :
Lidt om dig
 
Helt kort: FFF

Forfatter, frihedselskende og finurlig ;-)

Jeg har altid elsket at skrive, men har taget et par omveje omkring en del job ind for socialt arbejde og en uddannelse til interkulturel socialrådgiver.

I dag har jeg egen virksomhed, som primært er centreret omkring at skrive og udgive egne romaner, noveller og digte. Da jeg også har en livslang interesse for sammenhængen mellem krop og sind samt energi, har jeg et par uddannelser inden for kropssessioner - BodyBliss og tankefeltterapi.
 
Jeg er 37 år og er sidste år flyttet i lejlighed på Amager. Min kæreste og jeg valgte at flytte fra hinanden men bevare forholdet og det har været en vigtig beslutning for vores relation. Samtidig har det bragt mig ud i lysere og luftigere omgivelser og tæt på vandet, som jeg har et ubrydeligt bånd til.

Jeg elsker friheden i at have meget tid for mig selv og det er en nødvendighed for min kreative åre.
 

Din forfattervirksomhed

Jeg skriver romaner, noveller og digte - og hvad der ellers falder mig ind. Jeg følger min intuition.
Indtil videre har det primært resulteret i historier indenfor genrerne socialrealisme og magisk realisme.
Jeg har udgivet to ret forskellige romaner.

Den ene en slags finurlig dannelsesroman om en dame, der bruger sit liv på at læse, men får en brat opvågning, da hun uvidende bliver involveret i et projekt om at redde den lokale cafe.

Den anden er i den grad en samtidsroman, som tager temaer op, mange vil kunne genkende. Bogens hovedperson, Louise, er socialrådgiver og arbejder med sindslidende. Hun er selv ret stresset og hendes kæreste har store problemer. Der sker noget, som gør at arbejdet og privatlivet bliver blandet sammen og Louise må foretage nogle væsentlige valg vedrørende menneskesyn og værdier. Samtidig handler bogen helt jordnært om parforhold, når det er svært, og i det hele taget at leve i en kultur, hvor man helst skal være topengageret i alle dele af sit liv.

I min virksomhed transskriberer jeg også interview for andre, og jeg tilbyder i perioder hjælp til redigering af tekster. I modsætning til en del forfattere er jeg ret vild med redigeringsprocessen og den detaljeorienterede forfinelse af det skrevne. Jeg er så småt begyndt at drømme om at involvere mig mere i redaktørarbejde og om at udgive andre forfatteres værker på mit forlag en dag. Hvad fik dig til at starte?

Det er et godt spørgsmål! Det er kommet naturligt til mig at udtrykke mig ved hjælp af det skrevne ord i form af historier og digte, så da jeg fik min første dagbog som 7-årig skrev jeg fluks et par digte ned i den.

Jeg elskede, når vi fik til lektie at skrive noveller eller eventyr i folkeskolen og i gymnasiet. Da jeg afsluttede gymnasiet sagde jeg til en veninde, at der en dag ville komme en roman fra min hånd, men at den ikke var klar inden i mig endnu.

Det tog mig nogle år at komme i gang med at skrive, når jeg ikke længere fik det for som lektier. Og jeg måtte flygte fra et universitetsstudie som med sit fagsprog og tørre termer fik mig til at føle, at den kilde, der forbandt mig til det skrevne, sprudlende, levende sprog var ved at tørre ud.

Men digte holdt jeg fast i at skrive.

I midten af tyverne tilmeldte jeg mig et kort højskolekursus i at skrive fiktion. Det fik mig ud af starthullerne allerede inden kurset startede, og jeg påbegyndte det, jeg troede skulle blive en kort novelle, og som i dag eksisterer som min første roman, ’Damen i den grønne dragt’.

I starten forestillede jeg mig at jeg ville udgive under dække af et helt andet navn og sikker gennem et forlag. Men som tiden nærmede sig, at jeg havde noget klar til udgivelse, blev jeg bevidst om, at jeg gerne ville udgive selv. Der er en frihed i det og en stor selvstændighed, som jeg værdsætter højt


Hvad inspirerer dig til dine skriverier /bøger?
 
Inspiration henter jeg i alt, jeg oplever, sanser, mærker, registrerer, fornemmer. Det er altafgørende for min kreative arbejdsproces, at jeg har meget alenetid med tid til at mærke efter, reflektere og være impulsiv.
 
Hvis jeg skal fremhæve noget, må det nok være menneskelig udvikling. Hvad det er, der får os til at bevæge os, ændre os, gøre nye indsigter.
Natten er også meget inspirerende. I mørket er det ikke til at vide, hvad der lurer. Det kan skræmme men det kan også åbne for muligheder. I mørket er vores mest brugte sans, synet, nedsat og dermed vækkes de andre sanser og vi er nødt til at mærke mere efter, fordi vi ikke kan se klart – og derved får vi klarhed over nogle andre aspekter end de sædvanlige. Både konkret og i symbolsk betydning.
For mig kan en historie altid handle om mere, end det der foregår på det konkrete plan.
Novellen Blomsterne står, som blev bragt i bladet Livtag, handler om en pige der er blevet fysisk handicappet. Det er jeg ikke selv, men den er inspireret af nogle psykologiske temaer fra mit eget liv. Temaer og følelser, som jeg tror, mange vil kunne relatere til på et eller andet plan.
Elinors efterår er inspireret af min mormors sidste år som var præget af senilitet og det tab af værdighed mange ældre oplever i vores samfund. Jeg følte en kraftig påskyndelse til at skrive den ca. ti år efter hendes død.
 
 
 

 
Har du et godt råd til andre, der har én indre drøm/passion, de godt kunne tænke sig at føre ud i livet?
Uanset om du er i gang med at udleve din passion eller den stadig er en drøm, så er mit råd, at du altid holder kontakten til passionen.
Om det er at skrive bare en side eller tyve ord hver dag. Eller at løbe to gange om ugen. At bruge dine alternative behandlingsteknikker på dig selv og andre, at arbejde på din forretningsplan, hvad det nu end kan være. Bare hold kontakten på en måde, der er overskuelig.
For når du holder kontakten, nærer du det drive og den motivation, der får dig ud af starthullerne og får dig til at blive ved, også når det er udfordrende eller du måske må lægge kursen om og gå en ny vej. Men vigtigst af alt, så bliver du mindet om, hvorfor du gør det og hvad det giver dig.

 
Har du mon et nyt projekt i gang?
Det har jeg vist altid J
Jeg skriver på en samling af lange noveller - næsten kortromaner - som handler om at være stagneret i livet på forskellige måder.
Samt en om at blive besnæret af de sociale medier.
Jeg har også efterhånden en stor samling af digte. Dem kunne jeg godt tænke mig at udgive nogle af i en lille fin bog.

 
Kig forbi på de sociale medier
Jeg kan findes på Facebook og Instagram, hvor jeg deler digte, billeder, små refleksioner og andet, jeg lige kommer på samt lidt om mit liv. Du er meget velkommen til at connecte med mig der!
 
Udgivelser
Det natten bringer frem, roman
Damen i den grønne dragt, roman
Elinors efterår, novelle
Solsortens kald, novelle
Sverige, novelle (ikke i handel p.t.)
Café Mødepunkt, novelle
Blomsterne står, novelle
Meditation – helt enkelt, en guide til at komme i gang med at meditere. Meditationen kan købes på dette link www.saxo.com/dk/meditation-helt-enkelt_pdf_9788799821334
 
 
 
Anja Duna
 
 
 

 

2 kommentarer: